Britiske parlamentsmedlemmer etterlyser en ny ordning for familievisum til Gaza for å hjelpe palestinere i Gaza med å gjenforenes med familiemedlemmer i Storbritannia.
Forslaget, som er utformet etter modell av den ukrainske familieordningen, får støtte på tvers av partiene etter hvert som den humanitære krisen i Gaza forverres.
LBC rapporterte at Labour-parlamentariker Rachael Maskell har fremmet et forslag om en ordning med familievisum til Gaza.
Forslaget krever at det opprettes trygge ruter for palestinere i Gaza slik at de kan slutte seg til sine familiemedlemmer i Storbritannia midlertidig.
Den britiske regjeringen oppfordres til å handle raskt, med henvisning til regionens ødeleggende humanitære krise og alvorlige ødeleggelser.
«Det er et lite antall palestinere som bor i Storbritannia, og hvis kjære er i overhengende fare i Gaza», heter det i EMD.
«[The motion] oppfordrer regjeringen til å innføre en familievisumordning for Gaza, basert på den ukrainske familieordningen.»
Visumordningen vil gjøre det mulig for Gaza-palestinere å gjenforenes med familien og søke midlertidig tilflukt i Storbritannia inntil det er trygt å returnere.
Den pågående konflikten har lagt helseinstitusjoner i ruiner, tusenvis av sivile er døde og mange flere er skadet.
Forslaget tar sikte på å gi umiddelbar sikkerhet for palestinere som allerede har familieforbindelser i Storbritannia.
Støtte fra den skotske regjeringen
Den skotske regjeringen har sluttet seg til oppfordringen om å innføre en ordning med familievisum for familiemedlemmer til briter i Gaza.
Den skotske likestillingsministeren Kaukab Stewart presset på for å opprette trygge ruter for palestinere på flukt fra Gaza.
I et brev til den britiske ministeren for asyl- og grensesikkerhet beskrev hun de eksisterende asylrutinene som «utilstrekkelige og feilslåtte».
Mange palestinske familier, selv de som er kvalifisert i henhold til eksisterende visumordninger, har ikke tilgang til støtte fra Storbritannias utenriks-, samvelde- og utviklingskontor.
Stewart påpekte at det eneste britiske visumsøknadssenteret i Gaza har stengt på grunn av situasjonen.
I tillegg krever innenriksdepartementet fortsatt fingeravtrykk for visumsøknader, noe som nå er umulig for disse personene.
Siden 7. oktober 2023 har mange bedt om å få utsette dette biometrikravet, men alle har fått avslag.
Mange har blitt tvunget til å samle inn penger eller betale høye gebyrer for å hjelpe familien sin med å forlate Gaza og fullføre biometrisk behandling i Egypt.
Siden mai 2024 har imidlertid svært få klart å forlate Gaza på grunn av stengningen av Rafah-overgangen mot Egypt.
Minister Stewarts brev understreket hvor mye det haster, ettersom situasjonen i Gaza etterlater mange familier i en vanskelig situasjon.
Den satte søkelyset på problemene palestinske familier står overfor når de søker sikkerhet midt i den pågående volden.
Skottlands tidligere førsteminister, Humza Yousaf, og den skotske Labour-lederen Anas Sarwar støtter også ordningen med familievisum til Gaza.
Sammenligninger med Ukrainas familieordning
Tilhengerne av familievisumordningen for Gaza hevder at et lignende initiativ fungerte med suksess i 2022 under Russlands invasjon av Ukraina.
Den ukrainske familieordningen gjorde det mulig for ukrainske statsborgere med slektninger i Storbritannia å søke om visum for å bo, arbeide og studere i Storbritannia i tre år.
Tilhengerne mener at familievisumordningen for Gaza kan gi en lignende lettelse og et midlertidig fristed i en tid med ekstrem nød.
Det kan bidra til å sikre at palestinere i Gaza som har sine kjære i Storbritannia, kan unnslippe umiddelbar fare.
Siden februar 2024 har familievisumordningen i Ukraina vært stengt for nye søkere, men sponsorordningen i Ukraina er fortsatt åpen.
Den ukrainske fadderordningen gjør det mulig for ukrainere å bo sammen med en fadderfamilie i Storbritannia.
En annen visumordning, Ukraine Extension Scheme, gjør det mulig for ukrainere med tillatelse til å oppholde seg i Storbritannia fra 18. mars 2022 til 16. november 2023 å forlenge oppholdet.
Fra og med 16. mai 2024 er denne ruten stengt for barn født i Storbritannia.
De som har fått innvilget oppholdstillatelse i henhold til en av de tre visumordningene i Ukraina, kan søke om å forlenge oppholdet med ytterligere 18 måneder, og søknadsfristen starter tidlig i 2025.
Utfordringer og myndighetenes respons
Noen kritikere av den foreslåtte visumordningen for familier i Gaza påpekte at situasjonen i Gaza og Ukraina ikke er den samme.
Selv om begge situasjonene har paralleller, er de forskjellige når det gjelder omfang og sikkerhetshensyn.
Til tross for økende press har den britiske regjeringen ikke kunngjort konkrete planer for en familievisumordning for Gaza.
Støtten til ordningen har økt på tvers av partiene, med parlamentsmedlemmer fra Labour, Liberaldemokratene og Alliansepartiet som støtter forslaget.
Også interesseorganisasjoner har uttrykt sin støtte og understreket den moralske forpliktelsen til å beskytte sårbare sivile i krigstid.
Noen kritikere er derimot bekymret for de langsiktige konsekvensene av å innføre et slikt program.
Bekymringene rundt sikkerhetskontrollen og de bredere konsekvensene for innvandringspolitikken er fortsatt gjenstand for debatt.
Kritikere av forslaget, som lederen for Reform UK, Nigel Farage, hevder at ordningen kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.
Farage refererte til statistikk fra Danmark, der han hevdet at 64 prosent av landets 321 palestinere fra 1992 har blitt dømt for en forbrytelse.
Tilhengerne av familievisumordningen for Gaza understreket at den kun ville gjelde for personer med etablerte familiebånd i Storbritannia.
Tilhengerne mener at dette tiltaket kan forhindre misbruk og samtidig dekke akutte humanitære behov.
Etter hvert som den humanitære krisen i Gaza eskalerer, gjenspeiler kravet om en visumordning for familier i Gaza et økende press på den britiske regjeringen om å handle.
Selv om forslaget har fått betydelig støtte, gjenstår det fortsatt utfordringer når det gjelder å sikre sikkerhet, effektivitet og aksept blant publikum.
Mange palestinere med familie i Storbritannia lever foreløpig i uvisshet, i påvente av å se om dette initiativet vil gi dem en sårt tiltrengt livline.