Britisk ETA vs. standard besøksvisum: En sammenligningsguide

| oktober 4, 2024
Britisk ETA vs. standard besøksvisum: En sammenligningsguide
Bildet er gjengitt med tillatelse fra rawpixel.com via Freepik

Alle reisende som skal til Storbritannia (UK), må ha visum eller en elektronisk reisetillatelse (ETA). Hvilken av disse som er nødvendig, avhenger av passet, lengden på oppholdet eller formålet med besøket i Storbritannia.

ETA er ikke et visum. Den nye digitale tillatelsen for Storbritannia anses imidlertid som et reisekrav på lik linje med et visum, og det kan derfor være forvirrende. Dette kan være spesielt forvirrende for dem som besøker Storbritannia uten noe annet reisedokument enn passet.

Her forklarer vi likhetene og forskjellene mellom et visum og en ETA for å hjelpe reisende med å forstå det nye systemet bedre.

Det britiske visumsystemet og innføringen av ETA-ordningen

Da Storbritannia var en del av EU, tillot landets politikk for fri bevegelighet borgere fra Storbritannia, EU, Island, Norge, Liechtenstein og Sveits å reise innenfor Schengen-området med bare sine nasjonale ID-kort.

Etter brexit var sikring av grensen en av de viktigste sakene for den britiske regjeringen. De fleste land krever visum for å kontrollere innvandringen. Visum bidrar til å overvåke og regulere besøkendes inn- og utreise, og forhindrer ulovlig innreise og kriminell aktivitet.

Storbritannias visum- og innvandringssystem overvåker effektivt bevegelsene til visumpliktige besøkende. Det fantes imidlertid ingen måte å holde oversikt over dem som kunne reise inn i Storbritannia uten visum.

Mange land har visumfritak i Storbritannia, noe som betyr at innbyggerne deres ikke trenger å søke om visum for å komme på besøk. Det britiske ETA-systemet sporer og forhåndssjekker slike reisende og identifiserer trusler før de ankommer.

Det ligner på andre reisetillatelsesordninger som brukes av USA, Canada og Australia. Innen midten av 2025 vil EU ha sitt eget europeiske system for reiseinformasjon og reisetillatelse (ETIAS).

En rask sammenligning mellom en britisk ETA og et visum

Storbritannia tilbyr mange typer visum, avhengig av lengden på oppholdet eller formålet med besøket. Noen visum tillater arbeid, opphold på mer enn seks måneder eller flere innreiser.

Nedenfor ser du en sammenligning av de ulike aspektene ved ETA og britisk visum.

ETAVISA
KvalifiseringStatsborgere uten visumVisumpliktige statsborgere
Lengde på oppholdetKorte reiser på mindre enn seks månederKorte reiser og lengre opphold
Formålet med besøketTurisme, familiebesøk, tillatt forretningsvirksomhet, kortvarige studier og transittTurisme, familiebesøk, forretninger, langtidsstudier, transitt og arbeid
Kostnader£10starter på £115
SøknadsprosessHelt og holdent på nettMå besøke et konsulat eller visumsenter for å sende inn krav
BehandlingstidMer eller mindre tre dagerMinst tre uker
KravGyldig passGyldig pass, et ferskt passbilde, bevis på økonomisk kapasitet, overnatting i Storbritannia og reiserute, bevis på tilknytning til hjemlandet osv.
GyldighetFlere reiser i løpet av to år eller til passet det er knyttet til utløper, avhengig av hva som kommer førstEn eller flere innreiser, avhengig av hvilken type visum det søkes om.

ETA vs. standard besøksvisum

Britisk ETA vs. standard besøksvisum: En sammenligningsguide
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Jaydeep Joshi via Pixabay

Et ETA gir en person tillatelse til å reise til Storbritannia, mens et visum gir en person tillatelse til å reise inn i, arbeide eller oppholde seg i landet.

Reisende med britisk visum eller innvandringsstatus i Storbritannia trenger ikke ETA eller ytterligere tillatelse for å reise. Det nye systemet påvirker ikke myndighetenes visumpolitikk og -prosedyrer.

Kriterier for kvalifisering

ETA gjelder kun for reisende som ikke trenger visum for å reise inn i Storbritannia, eller for borgere av land som har avtale om visumfritak med Storbritannia. Det kreves for korte opphold i Storbritannia, fra dagsturer til opptil seks måneder.

Det britiske standardvisumet for besøkende er påkrevd for statsborgere eller borgere fra land som ikke har visumfritaksavtaler med Storbritannia. Andre britiske visum er beregnet på de som planlegger å jobbe eller oppholde seg i Storbritannia i mer enn seks måneder.

De som får avslag på ETA, må i stedet søke om et britisk standardvisum for besøkende.

Søknadsprosess

ETA-søknaden er i sin helhet nettbasert. Reisende må oppgi person-, pass- og kontaktinformasjon. De må også svare på sikkerhetsspørsmål om sin kriminelle fortid eller innvandringsfortid og eventuelle bånd til ulovlige grupper.

For å søke om et britisk standardvisum for besøkende må den reisende opprette en konto på UK Visa and Immigration (UKVI) og fylle ut et søknadsskjema med personlige opplysninger, reiseplaner og formålet med besøket.

Søkere må deretter avtale en time på et konsulat eller visumkontor for å sende inn biometriske data og støttende papirer. Disse inkluderer gyldig pass, innkvartering i Storbritannia og reiserute.

Reisende må også sende inn bevis på økonomisk kapasitet, for eksempel bankkontoutskrifter. De må vise at de kan finansiere reisen til Storbritannia, inkludert overnatting, daglige utgifter og hjemreise.

De må også legge frem dokumentasjon på tilknytningen til hjemlandet, for eksempel bevis på at de eier eiendom. Dette beviser at de kommer til å vende hjem.

Behandlingstid

Reisende får svar på ETA-søknaden innen tre dager. Noen søknader behandles i løpet av få minutter, men det finnes tilfeller der behandlingen tar mer enn tre dager.

Det tar vanligvis minst tre uker eller mer å behandle og avgjøre en søknad om britisk standardvisum for besøkende. De må også hente passet sitt på visumkontoret eller konsulatet.

Godkjenning og gyldighet

Britisk ETA vs. standard besøksvisum: En sammenligningsguide
Bilde gjengitt med tillatelse fra Freepik

ETA er et elektronisk dokument som er knyttet til den reisendes pass. Hvis det innvilges, er det gyldig i to år eller når passet det er knyttet til, utløper, avhengig av hva som kommer først.

Med en gyldig ETA kan reisende reise til Storbritannia flere ganger så lenge oppholdet ikke overstiger seks måneder om gangen. Når ETA eller passet utløper, må man søke om et nytt ETA på nytt for å kunne fortsette å reise til Storbritannia.

Reisende som endrer passopplysninger, må også søke om ny ETA. Dette gjelder for dem som har mistet eller blitt frastjålet passet sitt, eller som har byttet navn.

Hvis du derimot får innvilget et britisk standardvisum for besøkende, vil du motta en visumvignett eller et klistremerke i passet ditt. Passet stemples når de ankommer den britiske grensen for å aktivere det eller markere innreisedatoen.

Et standard besøksvisum gir reisende rett til å reise inn i og oppholde seg i Storbritannia i seks måneder. Det er et visum for én innreise, noe som betyr at reisende må søke om visum på nytt for å besøke Storbritannia igjen.

Reiseformål og begrensninger

ETA-visumet og det britiske standardvisumet for besøkende er nesten identiske på dette området.

Begge er gyldige for midlertidig opphold i Storbritannia i opptil seks måneder. De kan brukes til turisme, besøk hos familie og venner, kortvarige studier, tillatt forretningsvirksomhet og transitt.

ETA- og Standard Visitor-visumet er også gyldig for andre formål, for eksempel medisinsk behandling. Dette forutsatt at innehaveren oppfyller tilleggsvilkårene for reiseformålet og ikke overskrider en oppholdstid på seks måneder.

For borgere uten visum som reiser inn i Storbritannia, kreves ETA uavhengig av om de går gjennom grensekontrollen eller ikke.

Visumpliktige statsborgere kan derimot søke om et standard besøksvisum hvis de skal oppholde seg i Storbritannia i mer enn 48 timer før de reiser videre til destinasjonen.

Transittreisende som er i Storbritannia i mindre enn 48 timer, kan søke om et Direct Airside Transit-visum eller et Visitor in Transit-visum. Førstnevnte er for de som ikke skal gjennom grensekontrollen, mens sistnevnte er for de som skal gjennom grensekontrollen, men forlater Storbritannia innen 48 timer.

Avgifter

En UK ETA-søknad koster £10 hver. Reisende må betale gebyret på nettet for å sende inn søknadsskjemaet. Systemet godtar kun elektroniske betalingsmetoder som kreditt- eller debetkort, Apple Pay og Google Pay.

På den annen side koster et britisk standardvisum for besøkende £ 115 per stykk. Et Direct Airside Transit-visum koster £ 35, og et Visitor in Transit-visum koster £ 64.

Visum for lengre opphold, det vil si visum som gir den reisende tillatelse til å reise inn i og oppholde seg i Storbritannia i mer enn seks måneder, koster mer.

Visumsøkere kan betale mer for å få søknaden sin behandlet raskere. ETA-søkere har ikke denne muligheten.

Bør du få et ETA-visum eller et standard besøksvisum?

Britisk ETA vs. standard besøksvisum: En sammenligningsguide
Bildet er gjengitt med tillatelse fra prostooleh via Freepik

Igjen avhenger svaret av den reisendes pass, lengden på oppholdet og formålet med besøket i Storbritannia.

ETA gjelder kun for visumfrie statsborgere eller borgere av land som ikke trenger visum for å reise inn i Storbritannia. Statsborgere fra land som ikke har visumfritaksavtaler med Storbritannia, må søke om et standard besøksvisum.

Både ETA-visumet og standardbesøksvisumet er gyldig for opphold på opptil seks måneder for turisme, besøk hos familie og venner, kortvarige studier, tillatt forretningsvirksomhet og transitt.

De som planlegger å jobbe eller oppholde seg i Storbritannia i mer enn seks måneder, må søke om et passende britisk visum, uavhengig av hvilket land som har utstedt passet deres. De som ikke får ETA, må i stedet søke om visum.

ETA vs. ETIAS

En annen kilde til forvirring er at man blander sammen Storbritannias ETA med EUs ETIAS. Begge er digitale reisetillatelser beregnet for borgere uten visum.

ETA er for reisende uten visum som besøker Storbritannia. Det gjelder for borgere fra EU-medlemsstater, Island, Norge, Liechtenstein, Sveits og andre europeiske land.

ETIAS er for reisende uten visum som besøker EU og Schengen-området. Britiske statsborgere trenger et godkjent ETIAS-kort for å reise til og i Europa.