Frankrike minner britiske statsborgere om at de må ha korrekte franske oppholdskort og dokumenter for å unngå EES-kontroll

| oktober 2, 2024
Frankrike minner britiske statsborgere om at de må ha korrekte franske oppholdskort og dokumenter for å unngå EES-kontroll
Bilde gjengitt med tillatelse fra Freepik

Frankrike minner innbyggere i Storbritannia om å sjekke sine franske oppholdskort eller dokumenter.

Dette vil være avgjørende når EU lanserer sitt nye system for grensekontroll.

Britiske statsborgere som bor i Frankrike, må sikre seg de riktige oppholdsdokumentene for å bli fritatt fra den nye grensekontrollen, Entry-Exit System (EES).

Dette innebærer blant annet å få utstedt en kvittering ( récépissé) i forbindelse med søknadsprosessen for det franske oppholdskortet.

Tjenestemennene understreket at riktig ordlyd på kvitteringen er avgjørende for britiske statsborgere som er beskyttet av utmeldingsavtalen.

Den gjør det mulig for briter som bor i Frankrike, og franskmenn som bor i Storbritannia, å nyte godt av de samme rettighetene som lokale borgere ved utgangen av brexit-overgangsperioden.

Det gjør det også mulig for britiske statsborgere som er lovlig bosatt i Frankrike, å unngå unødvendige grensekontroller når de reiser mellom Storbritannia og EU.

Uten dette kan de bli underlagt regler som er ment for ikke-EU-borgere eller personer bosatt utenfor EU når inn- og utreisesystemet lanseres i november.

Dette inkluderer 90/180-dagersregelen, som begrenser tredjelandsborgeres korte opphold i Schengen-sonen.

Det er viktig at ordlyden på kvitteringen er korrekt

Det franske innenriksdepartementet har presisert at kvitteringen må inneholde en henvisning til utmeldingsavtalen, ifølge The Connexion.

Det burde stå«A demandé la délivrance d’un titre de séjour de cinq [or ten] ans portant la mention ‘accord de retrait du Royaume-Uni de l’UE.«

Oversatt til engelsk står det «Anmodet om utstedelse av en fem [or ten] års oppholdstillatelse merket ‘UK Withdrawal Agreement from the EU’.»

Departementet har instruert alle prefekturer om å utstede disse korrekt formulerte kvitteringene når en persons søknadsmappe er komplett.

Den informerte også Europakommisjonen om at kvitteringen vil bli inkludert blant de gyldige franske oppholdskortene og dokumentene.

Dette betyr at innehavere av gyldige kvitteringer kan reise fritt innenfor Schengen-området uten å bli underlagt immigrasjonskontroll.

Dette inkluderer 90/180-dagersregelen, som sier at ikke-EU-borgere bare skal oppholde seg i Schengen-området i 90 dager av hver 180-dagersperiode.

Mindreårige uten eget fransk oppholdskort trenger et DCEM

Frankrike minner britiske statsborgere om at de må ha korrekte franske oppholdskort og dokumenter for å unngå EES-kontroll
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Hanson Lu via Unsplash

Barn under 18 år som er beskyttet av utmeldingsavtalen og som reiser sammen med foreldrene sine, er vanligvis unntatt fra den nye grensekontrollen i EES.

Mindreårige uten eget fransk oppholdskort kan likevel få passet sitt stemplet ved inn- og utreise til eller fra Frankrike.

Dette skaper en potensiell komplikasjon som kan sette barnets opphold i Schengen-området i fare.

Franske myndigheter har rådet foreldre til å ha med seg bevis på at de har et forhold til barnet i tilfelle grensemyndighetene ber om det. Et slikt bevis er et livret de famille.

Et livret de famille, eller «familiehefte», er et formelt dokument som beviser en persons identitet og forholdet mellom familiemedlemmer.

I tillegg anbefaler myndighetene at barn som reiser alene, har med seg et Document de Circulation pour Étranger Mineur (DCEM).

Selv om det ikke er obligatorisk, bekrefter en DCEM barnets oppholdsstatus i Frankrike og bidrar til å forhindre potensielle problemer når barnet reiser inn i landet igjen.

DCEM utstedes i utgangspunktet som et PDF-dokument med en QR-kode. På offisielle nettsteder står det imidlertid at foreldre fortsatt må hente det fysiske kortet hos lokale prefekturer.

Effekten av inn- og utreisesystemet på reiser mellom Storbritannia og Frankrike

Grensesystemet EES moderniserer innvandringskontrollen av ikke-EU-borgere som reiser inn og ut av Schengen-sonen.

Den registrerer digitalt de reisendes biometriske data, for eksempel fingeravtrykk og ansiktsskanning, samt inn- og utreisedatoer.

Det nye automatiserte systemet erstatter i hovedsak stempling av pass, og har som mål å effektivisere innvandringskontrollen og forbedre grensesikkerheten.

Dette innebærer en strengere håndheving av 90/180-dagersregelen for ikke-EU-borgere, inkludert turister og eiere av fritidsboliger.

Personer med visum for lengre opphold og gyldige oppholdsdokumenter fra EU er fritatt fra EES-kontroll. Dette gjelder også britiske statsborgere med gyldige franske oppholdskort og dokumenter.

De vil kunne reise fritt mellom Storbritannia og Frankrike uten biometriske kontroller og begrensninger i reglene for korttidsopphold.

Likevel kan enhver forglemmelse eller misforståelse ved grensen, for eksempel at passet er feilstemplet, føre til forvirring.

Grensetjenestemennene kan utsette dem for immigrasjonskontroller og EES-kontroller, noe som potensielt kan føre til betydelige forsinkelser.

Hva reisende trenger å vite fremover

Frankrike minner britiske statsborgere om at de må ha korrekte franske oppholdskort og dokumenter for å unngå EES-kontroll
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Bernd Dittrich via Unsplash

På sikt vil EES gjøre det raskere å reise, ettersom biometriske data om hyppige reisende allerede vil være lagret i systemet.

I den første utrullingen av inn- og utreisesystemet spår eksperter imidlertid at det kan føre til lengre ventetider etter hvert som grensevaktene tilpasser seg de nye prosedyrene.

Lange køer og lange forsinkelser kan bli enda verre ved de sidestilte grensene der EUs grensekontrollører utfører kontroller på britisk jord.

Dette inkluderer havnen i Dover i Kent, kanaltunnelen i Folkestone og Eurostar ved St.

Riktig kvittering, en livre de famille og DCEM kan hjelpe dem som er beskyttet av utmeldingsavtalen, med å passere grensen på en smidig måte.

Dette gjør det enda viktigere for britiske statsborgere å søke om et fransk oppholdskort. De som har søkt, må også sørge for at de har de riktige dokumentene.

Hvis du ikke har de riktige papirene, kan det føre til forsinkelser ved grensen eller uriktige beskyldninger om for lang oppholdstid.

Sistnevnte kan resultere i potensielle bøter eller fremtidige reiserestriksjoner, for eksempel innreiseforbud til Schengen-sonen.