EU sender en begrunnet uttalelse til Storbritannia om overholdelse av utmeldingsavtalen

| juli 31, 2024
EU sender en begrunnet uttalelse til Storbritannia om overholdelse av utmeldingsavtalen
Bilde gjengitt med tillatelse fra gpointstudio via Freepik

Den europeiske union (EU) har sendt Storbritannia en begrunnet uttalelse om sistnevntes gjennomføring av utmeldingsavtalen.

Uttredelsesavtalen sikrer rettighetene til EU-borgere som bor i Storbritannia, og britiske statsborgere som bor i EU-land, når Storbritannia forlater EU i 2020.

Dette gjelder også de som flyttet til Storbritannia eller et EU-land i løpet av overgangsperioden for brexit ved utgangen av 2020.

Avtalen sikrer at disse innbyggerne og deres familier beholder i hovedsak de samme rettighetene de hadde før Storbritannia forlot EU.

Dette omfatter retten til å bo, studere, arbeide og reise fritt mellom Storbritannia og EU.

EUs begrunnede uttalelse tar opp spørsmål knyttet til rettighetene til EU-borgere som bor i Storbritannia, og Storbritannias overholdelse av de avtalte vilkårene.

Storbritannia har to måneder på seg til å svare og treffe de nødvendige tiltakene for å imøtekomme EUs bekymringer.

EUs begrunnede uttalelse om Storbritannias gjennomføring av utmeldingsavtalen

EUs begrunnede uttalelse er en formell anmodning til Storbritannia om å ta stilling til spesifikke spørsmål knyttet til utmeldingsavtalen.

Dette gjelder hovedsakelig European Union Settlement Scheme (EUSS), Storbritannias program for å håndheve utmeldingsavtalen.

Denne ordningen ble opprettet for å beskytte rettighetene til EU-borgere og deres familier som er bosatt i Storbritannia etter brexit.

I henhold til EUSS får EU-borgere og deres familier som har bodd i Storbritannia i fem år før brexit, status som fastboende.

Personer som har oppholdt seg i Storbritannia i mindre enn fem år, får status som «pre-settled» og kan søke om status som «settled» etter fem år.

EU har imidlertid uttrykt bekymring over Storbritannias mangelfulle håndtering av visse aspekter ved avtalen.

Bekymringene gjelder blant annet retten til å bevege seg og oppholde seg fritt, fri bevegelse av arbeidstakere og etableringsfrihet.

Den fokuserer på følgende hovedområder der den mener at Storbritannia ikke fullt ut overholder utmeldingsavtalen:

EUs oppgjørsordning

Mange EU-borgere har rapportert om vanskeligheter og forsinkelser når det gjelder å få oppholdstillatelse, som sikrer at de har rett til å bo og arbeide i Storbritannia.

Oppholdsrett

EU insisterer på at personer som ennå ikke har søkt om eller fått oppholdstillatelse, ikke skal utsettes for diskriminering eller unødvendige hindringer.

Fri bevegelse

Dette gjelder reiseforstyrrelser og restriksjoner på den frie bevegeligheten for EU-borgere i Storbritannia og EUs medlemsland.

EU krever at Storbritannia håndhever alle vilkårene i utmeldingsavtalen

EU sender en begrunnet uttalelse til Storbritannia om overholdelse av utmeldingsavtalen
Bilde av Miguel Á. Padriñán fra Pixabay

EU sendte et formelt varsel til Storbritannia om de samme spørsmålene knyttet til overholdelse av vilkårene i utmeldingsavtalen i 2020.

Det gjenstår imidlertid fortsatt flere punkter som skaper problemer for EU-borgere og deres familier som er bosatt i Storbritannia.

Nå som EU har sendt en begrunnet uttalelse, har Storbritannia to måneder på seg til å løse disse problemene og sørge for at utmeldingsavtalen overholdes fullt ut.

Hvis dette ikke gjøres, kan det føre til ytterligere rettslige skritt fra EUs side, inkludert en henvisning til EU-domstolen.

Oppfordrer til reform av EUs bosettingsordning

Flere organisasjoner som kjemper for EU-borgeres rettigheter, har oppfordret den britiske regjeringen til å reformere EUs bosettingsordning.

I alt 76 organisasjoner undertegnet et brev til Storbritannias nye statsminister, Sir Keir Starmer, med oppfordring om å gjøre EUSS mer effektivt og tilgjengelig.

Disse gruppene mener at dagens system er altfor komplisert og legger unødvendige byrder på søkerne.

I brevet, som ble publisert av The3Million, ble det antydet at en løsning på EUSS kan bidra til å forbedre forholdet mellom Storbritannia og EU.

The3Million er en gruppe som representerer EU-borgere, EØS-borgere og sveitsiske statsborgere som er bosatt i Storbritannia, og som kjemper for deres rettigheter.

Etterslep av EUSS-søknader som ikke er ferdigbehandlet

Advokatgruppene oppfordrer den britiske regjeringen til å fjerne etterslepet i behandlingen av EUSS-søknader.

Ferske tall viser at EU-borgere har sendt inn over seks millioner søknader til EUs bosettingsordning.

Tusenvis av EUSS-søknader venter imidlertid fortsatt på en avgjørelse.

Dette etterslepet har skapt bekymring blant EU-borgere som er usikre på fremtiden sin i Storbritannia.

Håndtering av sene EUSS-søknader

Gruppene ber også Storbritannia om å endre hvordan de håndterer sene søknader til EUs bosettingsordning.

De som kvalifiserer for status som bosatt i henhold til programmet, skal fortsatt kunne søke og gjenvinne rettighetene sine.

Deres rettigheter bør ikke nektes utelukkende på grunn av en sen søknad.

Utstedelse av mer enn bare digital innvandringsstatus

En annen anbefaling som The3Million tok opp, er å gi EUSS-bosatte personer mer enn bare digital status.

Gruppen understreket at digital innvandringsstatus er utilgjengelig for mange personer som ikke har tilgang til Internett eller ikke er teknisk kyndige.

«Nylige medieoppslag har vist at de underliggende datasystemene til Home Office er alvorlig kompromittert.»

Systemet hadde vist brudd og feil i registreringer, feil bilder og en blanding av korrekte og unøyaktige data.

Uttredelsesavtalen og nye systemer for grensekontroll

EU sender en begrunnet uttalelse til Storbritannia om overholdelse av utmeldingsavtalen
Foto gjengitt med tillatelse fra stevosdisposable via Unsplash

Gruppen tok opp de samme bekymringene under en undersøkelse av de nye grensekontrollsystemene i det britiske parlamentet.

Monique Hawkins fra The3Million oppfordret regjeringen til å utsette den omfattende lanseringen av Electronic Travel Authorization (ETA).

Hun anbefalte at man i stedet burde fokusere på å overføre fysiske immigrasjonsstatuser til digitale immigrasjonsdokumenter eller eVisas.

Overgangen til eVisas har som mål å effektivisere Storbritannias innvandringsprosess og forbedre grensesikkerheten.

Den ambisiøse tidsplanen for overgangen gir imidlertid grunn til bekymring for hvilke konsekvenser den kan få for millioner av utlendinger som bor i Storbritannia.

Den mer omfattende utrullingen av ETA kan gjøre det vanskeligere for ikke-britiske statsborgere å reise.

Bare personer med gyldig innvandringsstatus i Storbritannia, inkludert status som «pre-settled» og «settled» i henhold til EUSS, er unntatt fra den britiske ETA-ordningen.

EUs Entry/Exit System (EES) og European Travel Information and Authorization System (ETIAS) kan også føre til flere komplikasjoner.

De som har gyldig oppholdstillatelse i en av EUs medlemsstater, er unntatt fra EES.