Nye tall fra britiske myndigheter viser at strengere regler for forsørgere på studentvisum har redusert nettoinnvandringen.
I første kvartal 2024 falt antallet utstedte studentvisum til 40 700 fra 72 800 i fjor.
Søknader om studentvisum for forsørgere har også falt drastisk med nesten 80 prosent, fra 32 900 i 2023 til 6 700 i 2024.
Dette representerer en nedgang på 26 200 søknader om studentvisum fra januar til mars 2024 sammenlignet med samme periode.
Storbritannias innenriksminister James Cleverly sa at det «viser en betydelig nedgang i antallet etter at de første av våre tiltak trådte i kraft».
«Da jeg lovte å gjennomføre det største kuttet i lovlig innvandring noensinne, visste jeg at vi også måtte jobbe for å vise effekten av tiltakene våre så snart som praktisk mulig,» sa han i en uttalelse.
Den britiske regjeringens tiltak for å stramme inn på studentvisum trådte i kraft 1. januar 2024.
Bare studenter som er innskrevet på doktorgradskurs og kurs med statlig finansierte stipend, har lov til å ta med seg forsørgere til Storbritannia.
Studenter kan ikke lenger bytte til arbeidsvisum før de er ferdige med kurset. Dette forhindrer at den brukes som en bakdør til å jobbe i Storbritannia.
Det nye regelverket har som mål å forhindre at institusjonene selger innvandring i stedet for utdanning, noe som skader Storbritannias omdømme.
Cleverly la til at det ligger mer bak Storbritannias plan om å redusere nettomigrasjonen. Regjeringen vil fortsette å «vise hvor raskt vi gjør fremskritt».
Forsørgede søkere på helse- og omsorgsvisum
Innenriksministeren understreket behovet for å redusere det uholdbare antallet pleietrengende i helse- og omsorgssektoren.
Tallene for første kvartal 2024 viser at det fortsatt er betydelig flere avhengige visumsøknader på helse- og omsorgsområdet enn hovedsøkere.
Dette følger forbudet mot at helse- og omsorgsarbeidere kan ta med seg familien til Storbritannia fra og med 11. mars 2024.
Leger, sykepleiere og annet helsepersonell kan fortsatt ta med seg pårørende.
Regjeringen er imidlertid optimistisk med tanke på at den nye lovens fulle effekt vil gjenspeiles i fremtidig statistikk.
Den britiske regjeringen har hele tiden vært tydelig på at antallet visum for personer som er avhengige av visum, har vært både uforholdsmessig høyt og uholdbart.
I tillegg må omsorgsfirmaer i England som sponser helse- og omsorgsarbeidere, nå registrere seg hos Care Quality Commission (CQC).
CQC kan nå iverksette tiltak mot utnyttelse og overgrep i bransjen.
De kan slutte å rekruttere omsorgsarbeidere under falske påskudd, plassere dem i ikke-eksisterende jobber og betale dem under minstelønn.
«Innvandring er ikke det langsiktige svaret på behovet for sosial omsorg», uttalte den britiske regjeringen.
Det britiske helse- og omsorgsdepartementet leder et program for å støtte de ansatte i hjemmetjenesten.
Dette inkluderer bedre opplæring, tydeligere karriereveier og bedre jobbutsikter gjennom en ny akkreditert kvalifikasjon.
Andre tiltak for å redusere nettomigrasjonen
I tillegg til endringene for studenter og helse- og omsorgsvisum innfører den britiske regjeringen flere nye regler.
Den generelle lønnsgrensen for faglærte arbeidere ble hevet fra £26 200 til £38 700 fra og med 4. april 2024.
Innvandrerlønnslisten (ISL) erstattet listen over mangelyrker (SOL), og begrenser antallet jobber som gir 20 prosent rabatt.
Det betyr også at arbeidsgivere ikke lenger kan betale innvandrere mindre enn britiske arbeidstakere i yrker der det er mangel på arbeidskraft.
Den 11. april ble minsteinntektskravet (MIR) for familievisum økt fra 18 600 pund til 29 000 pund.
I begynnelsen av 2025 vil MIR for familievisum være det samme som for faglærte, det vil si 38 700 pund.
Den rådgivende migrasjonskomiteen (MAC) gjennomgår ordningen med akademikervisum for å sikre at den tjener sitt formål og ikke misbrukes.
Disse reduksjonene i nettomigrasjonspakken vil bety at rundt 300 000 migranter kanskje ikke kan komme til Storbritannia.
Ifølge Office for National Statistics (ONS) er nettomigrasjonen i Storbritannia i 2022 på 672 000 personer.
Tallene er en økning fra fjorårets 607 000, men lavere enn de anslåtte 745 000 for året som avsluttes i desember 2022.
I sin tale i desember 2023, der han kunngjorde endringene, sa Cleverly at Storbritannias nettomigrasjon var for høy og belastet de offentlige tjenestene.
Office for National Statistics spår at befolkningen i Storbritannia vil vokse med 6,6 millioner mellom 2021 og 2036.
Den forklarte at den raskere veksten hovedsakelig skyldes internasjonal migrasjon.