Londons borgermester krever fri bevegelse i EU for britiske ungdommer

| januar 23, 2024
Londons borgermester krever fri bevegelse i EU for britiske ungdommer

Londons borgermester vil ha fri bevegelighet i EU, slik at unge mennesker slipper arbeids- og reiserestriksjoner etter brexit.

Sadiq Khan sier at unge britiske statsborgere bør ha fri bevegelighet i EU etter at Storbritannia har forlatt unionen.

Målet, sa han, er å redusere de økonomiske og kulturelle skadevirkningene av brexit.

«Regjeringens harde Brexit har gjort skade over hele London, og det er de unge som har blitt hardest rammet på så mange måter», sa Khan.

Han legger til: «Ikke bare er det vanskeligere for unge mennesker å flytte til utlandet for å jobbe, men regjeringens feilslåtte beslutning om å forlate Erasmus-ordningen har også gjort det mye vanskeligere for studenter å studere i utlandet.»

Erasmus+ er et EU-program som støtter utdanning, opplæring, ungdom og idrett i Europa.

Programmet gir unge mennesker muligheten til å reise ut og få arbeidserfaring, studere eller utdanne seg i et annet land.

Ungdom kan delta fra to dager til 30 dager eller fra to uker til et år, avhengig av type prosjekt.

En fersk rapport fra Cambridge Econometrics viser at Brexit har ført til et tap av nesten 300 000 arbeidsplasser i London.

Rapporten, som ble bestilt av rådhuset, viste også at det hadde kostet 30 milliarder pund av hovedstadens økonomi.

Borgermester Khan, som stiller til valg for en tredje periode i årets valg, har delt sine ideer med Observer, og det er The Guardian som skriver om dette. The Guardian .

Fri bevegelighet i EU for unge mennesker

Londons borgermester tar til orde for fri bevegelse i EU. Dette vil gjøre det mulig for unge mennesker å studere, reise og fylle ledige stillinger i viktige sektorer i økonomien.

Khan sa at han ikke er for en gjeninntreden i EU, men at han støtter en spesiell avtale om«ungdomsmobilitet» med EU-landene.

Han er også åpen for å oppheve visumreglene som begrenser muligheten til å reise og arbeide i andre europeiske land etter brexit.

Khan understreket: «Jeg er helt klar på at jeg vil støtte et program for ungdomsmobilitet, noe som vil være til fordel for oss økonomisk, kulturelt og sosialt.»

«Selv om Storbritannia ikke lenger er en del av EU, er og vil London alltid være en europeisk by», la han til.

Naomi Smith fra den internasjonalistiske tenketanken Best for Britain sier at «en gjensidig ordning for ungdomsmobilitet med EU vil være en vinn-vinn-situasjon».

Hun la til at det kan være «en livline for britiske bedrifter som fortsatt lider av akutt mangel på arbeidskraft».

Charles Owen, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Seasonal Businesses in Travel, sier at en mobilitetsordning for ungdom «ikke er noen mirakelkur».

Det kan imidlertid «lette noe av presset på mangelen på arbeidskraft» og forhindre at noen bedrifter må legge ned for godt.

Utforske ordninger for ungdomsmobilitet med EU

Det er ikke første gang britiske myndigheter tar opp en mobilitetsordning for ungdom med EU.

I juli 2023 støttet George Eustice, tidligere minister i det konservative unionistpartiet og ledende brexitforkjemper, en lignende idé.

Eustice oppfordret den britiske regjeringen til å innlede bilaterale forhandlinger med EU-landene. Fokuset er å gi unge EU-borgere rett til to års arbeidsvisum i Storbritannia.

Han foreslo at avtalene bør være gjensidige. Unge britiske statsborgere kan også bo og arbeide i to år i de EU-landene det er inngått avtaler med.

Innenriksdepartementet opplyser at de undersøker muligheten for en ordning for ungdomsmobilitet med EUs medlemsland.

Lettelser i visumreglene etter brexit

Den frie bevegeligheten opphørte for britiske borgere etter brexit. I henhold til visumreglene etter brexit kan britiske statsborgere bare tilbringe 90 dager i løpet av en 180-dagersperiode i EUs Schengen-område.

Britiske statsborgere trenger ikke visum for korte reiser til Schengen-området. Snart må de skaffe seg en ETIAS eller European Travel Information and Authorization innen midten av 2025.

EU-borgere som besøker Storbritannia, trenger derimot ikke visum for korte reiser på maksimalt seks måneder.

Fra og med 2024 må de imidlertid ha en britisk elektronisk reisetillatelse (ETA).

Lengre opphold eller spesifikke formål som arbeid vil fortsatt kreve et passende britisk visum eller Schengen-visum.

Likevel har det nylig blitt gjort lettelser i reglene for utvalgte personer etter brexit.

I desember 2023 forenklet den britiske regjeringen reisetilbudet for franske skolereiser etter en drastisk nedgang i antall skolereiser etter brexit.

Barn som er statsborgere i EU, Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) eller Sveits, kan nå bruke sine nasjonale identitetskort på skolereiser til Storbritannia.

Barn fra land utenfor EU må fortsatt reise på passet sitt, men trenger ikke lenger britisk besøksvisum.

I januar 2024 vurderer Tyskland angivelig å oppheve passkravene for utdanningsreiser.

Målet er å gjøre det mer tilgjengelig og attraktivt for britiske studenter å reise til Tyskland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *