Storbritannia kunngjør store endringer i juridiske immigrasjonspolitikk

| desember 5, 2023
Storbritannia kunngjør store endringer i juridiske immigrasjonspolitikk

Storbritannias (Storbritannia) regjering kunngjorde sine planer om å kutte nettomigrasjon og begrense misbruk av immigrasjonssystemet.

4. desember 2023 avslørte Storbritannias innenriksminister James Cleverly regjeringens nye fempunktsplan for å redusere netto migrasjonstall med rundt 300 000.

«Jeg tar avgjørende grep for å stoppe den drastiske økningen i arbeidsvisumrutene våre og slå ned på de som søker å dra nytte av gjestfriheten vår,» sa Cleverly i en offisiell utgivelse .

I følge data fra Office for National Statistics (ONS) utgitt i november 2023, er Storbritannias nettomigrasjon i 2022, eller forskjellen mellom antall personer som ankommer og forlater landet, 672 000.

Tallene er ned fra fjorårets 607 000 og lavere enn ONS-estimatet på 745 000 for året som slutter i desember 2022. Imidlertid understreket Cleverly at den «fortsatt er alt for høy».

Han la til: «Langt mer må gjøres for å få ned disse tallene, slik at britiske arbeidere ikke underbys og våre offentlige tjenester utsettes for mindre belastning.»

Endringer i Storbritannias immigrasjonspolitikk

Storbritannias siste netto migrasjonstall gjenspeiler flere migranter fra utenfor EU (EU). De er for det meste student-, jobb- og avhengige visuminnehavere.

Nedenfor er de betydelige endringene som trer i kraft våren 2024.

Høyere lønnsterskel for arbeidsvisum

Dyktige utenlandske arbeidere som søker om britisk visum må tjene £38 700 årlig. Den nye terskelen er en økning på nesten 50 prosent fra £26.200.

Den nye lønnsterskelen er høyere enn en fulltidsansatt i Storbritannias nåværende gjennomsnittslønn. Det eneste unntaket er for helse- og omsorgsarbeidere og roller på nasjonale lønnstabeller, som lærere.

Økt lønnsterskel for familievisum

Personer som søker under kategorien familievisum må også oppfylle samme lønnsgrense for arbeidsvisum.

Det betyr at britiske statsborgere som ønsker å ta med partneren sin til landet, må tjene minst £38 700. Den nåværende familievisumlønnsgrensen på £18 600 har ikke blitt justert siden 2012.

Hevet immigrasjonshelsetillegg

Migranter vil betale mer for å få tilgang til den statlige nasjonale helsetjenesten (NHS). Økningen er på rundt 66 prosent, fra £624 til £1035, for å sikre at offentlige tjenester ikke blir utnyttet.

Det høyere bidraget kommer i tillegg til folketrygdavgiftene som trekkes fra migranters lønn for å dekke helsetjenester.

Flere restriksjoner for pårørende

Innehavere av helse- og omsorgsvisum kan ikke lenger bringe sine pårørende, som partnere og barn under 18 år, til Storbritannia.

De siste ONS-dataene avslørte omtrent 120 000 pårørende som fulgte 100 000 omsorgs- og eldreomsorgsarbeidere i året som endte i september 2023.

Bare 25 prosent av de forsørgede antas å være i arbeid. Det betyr at mange er avhengige av offentlige tjenester i stedet for å bidra til økonomien.

Fra januar 2024 vil regjeringen bare tillate internasjonale studenter på postgraduate-kurs utpekt som forskningsprogrammer for å bringe pårørende til Storbritannia. Denne nye regelen ble utgitt i mai 2023.

Regulerte omsorgsleverandører

Care Quality Commission (CQC) vil begynne å regulere omsorgsfirmaer i England som planlegger å sponse migranter under Health and Care-ruten.

Kommisjonen regulerer alle helse- og sosialtjenester i England. Den sikrer kvaliteten og sikkerheten til omsorgen på sykehus, tannleger, ambulanser, omsorgsboliger og omsorg som gis i folks hjem.

Ikke mer rabatt for mangel okkupasjon

Roller som er oppført på mangelvarelisten vil miste sine 20 prosent rabatt på lønnskrav.

The Shortage Occupation List inkluderer mangelfulle jobber i det britiske arbeidsmarkedet. Slike roller har mer avslappede kvalifikasjonskriterier for sponsede arbeidsvisumsøknader.

Regjeringen vil erstatte den med Innvandringslønnslisten, som fortsatt skal ha en generell terskelrabatt. Migrasjonsutvalget vil imidlertid gjennomgå listen opp mot økte lønnsgrenser for å redusere antall jobber på listen.

Graduate visum under vurdering

Den rådgivende migrasjonskomiteen vil også gjennomgå ruten for Graduate-visum for å forhindre misbruk og sikre at den kommer landet til gode.

Et graduate-visum lar studenter som allerede har fullført studiene, bli og jobbe i Storbritannia i to år eller tre år for kandidater med doktorgradskvalifikasjoner.

Regjeringen kunngjorde allerede tidlig i år at den vil forby internasjonale studenter å bytte til arbeidsvisum før de fullfører kurset som starter i januar 2024.

Støtte den britiske arbeidsstyrken

Den britiske regjeringen fastholder at endringer i immigrasjonspolitikken støtter planen om å bygge opp den lokale arbeidsstyrken og støtte britiske arbeidere.

Regjeringens «Back to Work»-plan har som mål å fremme helse, redusere avhengighet av ytelser og legge til rette for bærekraftig sysselsetting.

Dette inkluderer å investere i programmer som lærer voksne verdifulle ferdigheter og forbereder dem for fremtidens økonomi.