Reis med UK ETA for Wells: Din komplette guide

Wells , et gammelt religiøst sted, er en av Storbritannias minste byer i dag. De gamle, pittoreske bygningene har ført til at det har blitt et populært innspillingssted for filmer og TV-serier, og det fortsetter å fortrylle og glede besøkende. Lær i denne guiden hvordan det nye ETA-systemet kan påvirke turen din til Wells og oppdag byens mest interessante ting å gjøre og steder å se.

Early Wells

Wells tar navnet fra de tre hellige brønnene som finnes innenfor dens grenser. Disse ble viet til St. Andreas apostelen. En romersk bosetning vokste opp rundt dem, men Wells trivdes ikke virkelig før den angelsaksiske tiden. I år 704 bygde kong Ine av Wessex en kirke i Wells. To hundre år senere fikk Wells sin egen biskop. I løpet av de følgende århundrene var det en rivalisering mellom Wells og Bath i nærheten, også en religiøs bosetning. Begge byene kjempet om å bli hovedsetet for bispedømmet Bath og Wells. Til slutt, på 1200-tallet, ble et bispepalass bygget i Wells, og det overtok Bath for å bli bispedømmets hovedsete.

Veksten av brønner

Den nærliggende havnen ved Bleadney hjalp Wells til å vokse til en blomstrende handelsdestinasjon. Byen ble kjent for sin klesindustri og sine ostehandlere. I løpet av de følgende århundrene steg og falt formuene. I 1613 var det vert for Anne av Danmark, kong James I sin kone. Hele byen viste seg for å fremføre en konkurranse for den besøkende dronningen, og feire lokale håndverkere og håndverkere med utstillinger som viste frem smedene, klesmakerne og storfeindustrien. En annen kjent besøkende bodde i 1682 – William Penn. På vei til Amerika fant han staten Pennsylvania. Han ble arrestert i Wells for å ha forstyrret freden mens han forkynte for en stor folkemengde. Imidlertid ble han raskt løslatt, takket være den personlige inngripen fra biskopen av Bath og Wells.

Wells Under Siege

Under den engelske borgerkrigen så beleiringen av Wells byen angrepet av parlamentarikere fra nesten alle retninger. Royalistene flyktet fra byen, og den falt til inntrengerne, som fortsatte med å gjøre katedralen om til en stall. Senere ble Wells også målrettet under Monmouth-opprøret i 1685. Opprørere angrep katedralen igjen og reiste seg mot etablissementet og kirken. De knuste vinduer, knuste orgelet og tok blymaterialer fra taket for å lage kuler. Opprørerne ble senere prøvd i Wells. Etter en rask rettssak som varte bare én dag, ble over 500 opprørere dømt. Noen ble henrettet, mens andre ble fraktet til arbeid i koloniene i Vestindia.

Ting å se i Wells

Wells katedral

https://goo.gl/maps/h9DfdNB71U2jgCGF7

Wells Cathedral , et gammelt pilegrimsmål, er kjent for sin fantastiske gotiske arkitektur, stort sett fullført i tidlig engelsk stil. Det ble innviet i 1239. En kirke har imidlertid stått her langt lenger. Besøkende kan se katedralens døpefont fra angelsaksisk tid, anslått å ha blitt bygget i 705 e.Kr. Vestfronten, vandalisert i Monmouth-opprøret, viser fortsatt tegn på skade. Spesielt er noen av figurene som er utsmykket skåret på veggen, blitt halshugget. En av Wells tre eldgamle hellige brønner er å finne innenfor katedralområdet.

Bispepalasset

https://g.page/Bishopspalace?share

Bispepalasset dateres tilbake til 1200-tallet, selv om noen bygninger ble lagt til komplekset senere. Det har vært sete for biskopen av Bath og Wells i rundt 800 år, bortsett fra en kort periode etter oppløsningen av klostrene. Det var da den beryktede biskop Barlow fjernet blyet fra taket og solgte palasset til hertugen av Somerset som en privat bolig. Den ble gjenfunnet noen år senere. Palasset har en defensiv vollgrav og vindebro, bygget for å beskytte biskopen mot opprørene til byfolket. De enorme hagene inkluderer St Andrew’s Spring, en av Wells’ eldgamle hellige brønner.

Wookey Hole

https://goo.gl/maps/7f8ha1eduKj7DEmSA

Like utenfor byen er Wookey Hole Caves en spennende naturattraksjon. Disse eldgamle hullene ble brukt av mennesker i 45 000 år, og ble dannet ved passasjen av elveøksen. Grottene er åpne for besøkende. Inne kan et stort system av kamre og passasjer utforskes. Grottedykking foregår her, og noen har til og med valgt å gifte seg innenfor hulekomplekset.

UK ETA for Wells

I år 2024 introduserer Storbritannia det nye ETA- systemet, eller Electronic Travel Authorisation, som vil erstatte det nåværende programmet for visumfritak. Inspirert av systemer som for tiden er på plass i land som Canada og USA, er ETA utformet for å digitalisere grensen, og gi den britiske regjeringen mer kontroll og tilsyn med folk som kommer inn og ut.

Under dagens system har borgere fra 90 land lov til å reise inn i Storbritannia uten å søke om visum. Når ETA-programmet trer i kraft, må disse reisende søke om den nye ETAen før de reiser. De vil fortsatt ikke trenge visum, og ETA-søknadsprosessen er langt enklere enn en visumsøknadsprosess.

UK ETA for Wells lar reisende tilbringe opptil seks måneder i landet. Det utstedes til reisende som besøker for en rekke formål, inkludert fritid og ferie, forretningsreiser, korttidsstudier eller besøker venner og familie. Imidlertid vil reisende ikke kunne tilbringe mer enn seks måneder i landet eller jobbe mens de er i Storbritannia. Hvis de ønsker å gjøre en av disse tingene, må de søke om et eget visum.

Slik søker du om UK ETA

Besøkende som ønsker å besøke Storbritannia bør søke om ETA i forkant av reisen. Det forventes at transportører vil vurdere en godkjent ETA som en betingelse for transport. Passasjerer som kommer til flyplassen, havnen eller stasjonen uten godkjent ETA kan nektes ombordstigning. Søknadsprosessen er helt digital og er kun tilgjengelig på nett.

Før du starter søknaden, bør reisende se på den publiserte listen over krav til ETA. De må ha et gyldig biometrisk pass. I tillegg til dette bør de være forberedt på å legge inn personlig informasjon: deres fødselsdato, ansettelsesstatus, kontaktinformasjon og mer vil utgjøre en del av søknaden.

I tillegg til å oppgi personlig informasjon, må søkere dele detaljer om deres planlagte reise til Storbritannia. Dette kan inkludere adressen de skal bo på, samt en kort reiserute som skisserer planene deres. De må også avsløre informasjon om tidligere overtredelser. Søkere med kriminelt rulleblad, tidligere immigrasjonslovbrudd og tidligere eller nåværende medlemskap i forbudte organisasjoner må forklare disse.

Når du fyller ut UK ETA for Wells-søknaden , må søkere betale et gebyr. Dette er ikke refunderbart og må betales i sin helhet før søknaden behandles. Behandlingstiden kan ta opptil 72 timer, så reisende bør sørge for å legge av nok tid før de begynner reisen.

Reise med UK ETA for Wells

En besøkende med godkjent UK ETA for Wells kan reise fritt innenfor Storbritannia. Det er ingen grensekontroll mellom England, Skottland, Wales og Nord-Irland, så reisende kan krysse mellom disse fire nasjonene uten å måtte fylle ut ytterligere skjemaer.

ETA er kun gyldig i Storbritannia. Besøkende som ønsker å reise til Irland eller andre europeiske land bør sjekke innreisekravene før de reiser.

En tur til Wells med UK ETA

Fra sine skumle, gamle grotter til sin spektakulære katedral, er Wells en by som sjarmerer besøkende hvert år. Med sine brosteinsbelagte gater og gamle bygninger er det ikke rart at det er en så populær filmdestinasjon. Et besøk her føles som om du har blitt transportert tilbake i tid. Bruk Wells som base for å oppdage sjarmen til Vestlandet, med sine intrikate grottenettverk, frodige grønne felt og mystiske gamle stående steiner. Sørg for å søke om ETA med god tid, slik at du kan reise uten bekymringer mens du oppdager magien til Wells og det omkringliggende landskapet.