Den britiske regjeringen har innført nye lover for å bekjempe misbruk av visum for omsorgsarbeidere og drastisk redusere nettomigrasjonen.
Fra og med 11. mars 2024 kan omsorgsarbeidere ikke lenger ta med seg familien sin til Storbritannia.
I tillegg må omsorgsleverandører i England registrere seg hos Care Quality Commission (CQC) for å kunne sponse migranter som kommer til Storbritannia.
CQC fører tilsyn med og regulerer alle helse- og sosialtjenester i England.
Det sikrer kvaliteten og sikkerheten i behandlingen som gis på sykehus, hos tannleger, i ambulanser, på pleiehjem og til og med hjemme hos folk.
Kommisjonen bidrar også til å bekjempe og forhindre utnyttelse og misbruk av arbeidstakere i sektoren.
I en pressemelding sier Storbritannias innenriksminister James Cleverly at det er «verken riktig eller rettferdig» å tillate at misbruk av visum for omsorgsarbeidere fortsetter.
Regjeringen avslørte at omsorgsarbeidere har blitt tilbudt visum under falske forutsetninger for jobber som «rett og slett ikke finnes».
De blir også «betalt langt under minstelønnen som kreves for arbeidet deres, noe som utnytter dem og underbyr britiske arbeidere.»
«Omsorgsarbeidere gjør en utrolig innsats for samfunnet vårt ved å ta seg av våre nærmeste når de trenger det», sier Cleverly.
Han la til: «Men vi kan ikke rettferdiggjøre passivitet i møte med åpenbart misbruk, manipulering av innvandringssystemet og uholdbare migrasjonstall.»
De nye lovene beskytter britiske arbeidstakere og sikrer samtidig at «de aller beste internasjonale talentene kan jobbe og studere» i Storbritannia.
Endringene i visumruten for omsorgsarbeidere ble kunngjort i desember 2023. De er en del av en solid plan for å redusere nettoflyttingen drastisk med 300 000 personer.
Rekordmange helse- og omsorgsvisum ble utstedt i 2023
For året som endte i desember 2023, innvilget Storbritannia 616 317 visum til utenlandske arbeidstakere og deres pårørende.
Av disse er 337 240 søkere av arbeidsvisum. Arbeidsvisum til helse- og omsorgssektoren står for nesten halvparten, 146 477.
Antallet ble nesten fordoblet fra året før, noe som tilsvarer en økning på 91 prosent.
Over 60 prosent av de 146 477 arbeidsvisumene innen helse og omsorg var for «omsorgsarbeidere og hjemmehjelpere».
Av de totalt 279 131 visumene som ble utstedt til etterlatte etter utenlandske arbeidstakere, gikk 203 452 til familier til helse- og omsorgsarbeidere.
Dette bringer det totale antallet arbeidsvisum for helse- og omsorgssektoren og deres pårørende opp i 349 929.
Det er en betydelig økning, sammenlignet med 63 291 i 2021 og 157 636 i 2022.
Eksperter ved Migration Observatory ved University of Oxford forklarte at økningen skyldtes alvorlig mangel på personell i helse- og omsorgssektoren.
Etter at Storbritannia forlot Den europeiske union (EU), måtte arbeidsgiverne tilpasse ansettelsespraksisen sin på grunn av opphevelsen av den frie bevegeligheten.
Overgang til implementering av de nye reglene for visum for omsorgsarbeidere
Etter at de nye reglene ble kunngjort, har regjeringen publisert ytterligere informasjon om overgangen til og implementeringen av de nye visumreglene for omsorgsarbeidere.
For det første kan pleie- og omsorgsarbeidere som allerede er i Storbritannia, bli boende sammen med sine pårørende.
Det kan de gjøre når de forlenger, bytter arbeidsgiver innenfor Standard Occupational Classification (SOC) og bosetter seg.
Omsorgsarbeidere som allerede oppholder seg i Storbritannia, men som ikke har tatt med seg familiemedlemmer før regelendringen, vil også få lov til å ta med seg dem på sitt sponsorat.
Personer som allerede befinner seg i Storbritannia på en annen måte, og som planlegger å bytte til omsorgsarbeidervisum etter 11. mars, kan ikke bo sammen med eller ta med seg familien til Storbritannia.
Dette gjelder uansett om personen allerede har et visum som gjør det mulig å ta med familiemedlemmer inn i landet eller ikke.
På den annen side kan omsorgsleverandører som sponser arbeidstakere i ikke-regulerte aktiviteter som ikke krevde CQC-registrering før regelendringen, fortsette å sponse dem.
Omsorgsarbeiderne under disse leverandørene vil også få forlenget visumet sitt på disse vilkårene.
Omsorgsleverandører kan imidlertid ikke lenger ansette nye arbeidstakere til ikke-regulerte aktiviteter.
Flere ansatte i den britiske sosialomsorgen
Den britiske regjeringen gjorde det klart at «innvandring ikke er det langsiktige svaret på behovet for sosial omsorg, og at omsorgsleverandører bør ansette flere britiske arbeidstakere.»
Helen Whately, minister for sosial omsorg, anerkjente utenlandske omsorgsarbeideres «uvurderlige bidrag i omsorgen for våre kjære».
«Reformene våre vil øke antallet ansatte i hjemmet og bygge videre på suksessen vi har hatt det siste året, som har ført til flere ansatte i sosialomsorgen, færre ledige stillinger og lavere turnover», sier Whately.
Hun legger til: «Disse reglene gir en mer etisk og bærekraftig tilnærming.»
Department for Health and Social Care leder et program for å reformere, utvide og støtte den lokale arbeidsstyrken i sosialomsorgen.
Dette inkluderer den første nasjonale karriereveien for omsorgsarbeidere noensinne og en ny akkreditert omsorgskvalifikasjon for bedre opplæring, tydeligere karriereveier og bedre jobbmuligheter.
Flere politiske endringer for å redusere lovlig migrasjon
Flere retningslinjer for lovlig migrasjon vil tre i kraft neste måned og i løpet av 2024.
Den 4. april blir Shortage Occupation List (SOL) avskaffet og erstattet med en ny Immigration Salary List (ISL).
Dette skjer etter råd fra den uavhengige Migration Advisory Committee (MAC). Komiteen avsluttet sin første gjennomgang av SOL og anbefalte 21 stillinger for det nye ISL.
Den britiske regjeringen understreket at jobbene i ISL skal være faglærte stillinger som det er mangel på, og at ingen sektorer skal være avhengige av innvandring.
«Oppføringen på listen må ikke føre til lavere lønninger og undergrave rekrutteringen av britisk arbeidskraft», heter det i pressemeldingen.
I tillegg vil regjeringen fra 4. april heve minstelønnen for faglærte i Storbritannia fra 26 200 pund til 38 700 pund.
Helse- og omsorgsarbeidere og jobber på den nasjonale lønnstabellen, som for eksempel lærere, unntas fra økningen.
Minstekravet til inntekt for familierelaterte visum vil også øke fra £18 600 til £29 000 den 11. april.
I begynnelsen av 2025 vil dette beløpet økes til 38 700 pund, noe som vil bidra til å sikre økonomisk støtte til personer som kommer til Storbritannia.
Siden 1. januar har det vært forbudt for utvalgte studentvisuminnehavere å ta med familiemedlemmer til Storbritannia. De har heller ikke lov til å bytte til arbeidsvisum før de er ferdige med studiene.
Den britiske regjeringen har også innført en økning i innvandringsavgiften i februar 2024.