Alternativer til britisk visum for dem som har fått avslag på ETA

| oktober 17, 2024
Alternativer til britisk visum for dem som har fått avslag på ETA
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Nicole Geri via Unsplash

Storbritannias elektroniske reisetillatelse (UK ETA) gjør det mulig for britiske myndigheter å kontrollere og forhåndsscreene visumfrie borgere som besøker landet. Det bidrar til å spore inn- og utreise og identifisere potensielle trusler før de ankommer.

For å gjøre dette må ETA-søkere søke om reisetillatelse på nettet og oppgi person- og passopplysninger. De må også svare på sikkerhetsspørsmål for å avgjøre om de er kvalifisert til å reise til Storbritannia.

Selv om det er sjelden at borgere uten visum blir nektet ETA, kan det skje. I slike tilfeller må de søke om et britisk visum i stedet. Her lister vi opp hvilke typer britiske visum som er alternativer til ETA.

Alternativer til britisk ETA-visum

Reisende som har blitt nektet ETA, kan ikke anke avgjørelsen administrativt. De kan bare utfordre avslagetETA gjennom en langvarig rettslig prøving.

En annen måte å besøke Storbritannia på når man har fått avslag på ETA, er å søke om et britisk visum. Hvilket ETA-visumalternativ som skal brukes, avhenger av formålet med besøket i Storbritannia.

ETA er påkrevd for borgere uten visum som reiser til Storbritannia for turisme, familiebesøk, tillatte forretningsaktiviteter og kortvarige studier.

Det er også nødvendig for reisende på transitt i Storbritannia og for dem som kommer til landet med Creative Worker-visum.

Med disse formålene i bakhodet omfatter ETA-visumalternativene standard besøksvisum, transittvisum og midlertidig arbeidsvisum.

Standard besøksvisumTransitvisumVisum for kreative arbeidere
Formålet med besøketTurisme, besøk hos familie og venner, tillatt forretningsvirksomhet, kortvarige studierPå gjennomreise i StorbritanniaMidlertidig kreativt arbeid i Storbritannia
Oppholdets lengdeSeks6 måneder48 timer12 måneder, eller den varigheten som er angitt i sponsorsertifikatet, avhengig av hva som er kortest
KravGyldig pass, et nytt passbilde, bevis på økonomisk kapasitet, bevis på tilknytning til hjemlandetGyldig pass, et ferskt passbilde, bevis på innreisetillatelse og oppholdstillatelse i destinasjonslandet, bevis på videre reiseGyldig pass, et nylig passfoto, et Certificate of Sponsorship, bevis på økonomisk kapasitet, bevis på minst minstelønn og ukentlig arbeidstid som fastsatt av Storbritannia
SøknadsprosessFyll ut den elektroniske søknaden og besøk et konsulat eller visumsenter for å sende inn kravene og registrere biometriske data.
BehandlingstidMinst tre uker
Avgifter£11535 GBP for et direkte transittvisum på flysiden; 64 GBP for et visum for besøkende i transitt£298 + £1 035 i tillegg for innvandrerhelse (IHS) per år

Standard besøksvisum

Standardvisumet for besøkende gir reisende rett til å oppholde seg i Storbritannia i seks måneder. Det kan brukes til turisme, besøk hos familie og venner, kortvarige studier og tillatt forretningsvirksomhet.

Det er også gyldig for andre formål, for eksempel medisinsk behandling, forutsatt at personen oppfyller tilleggsvilkårene for reiseformålet og ikke oppholder seg i mer enn seks måneder.

Standard Visitor-visumet er et visum for én innreise, noe som betyr at reisende må søke på nytt for å komme tilbake til Storbritannia.

De som planlegger å besøke Storbritannia flere ganger, kan også søke om en annen type besøksvisum som gir mulighet for flere innreiser og et lengre opphold i landet.

For å søke om et britisk standardvisum for besøkende må den reisende opprette en konto på nettstedet UK Visa and Immigration (UKVI) og oppgi personlig informasjon, reiseplaner og årsaken til besøket.

Etter å ha fylt ut den elektroniske søknaden må søkerne avtale en time på et konsulat eller visumkontor for å sende inn biometriske data og støttedokumenter som gyldig pass og reiserute.

Søkere må også dokumentere at de har tilstrekkelige midler til å dekke reisen til Storbritannia, inkludert overnatting, daglige utgifter og hjemreise.

Transittvisum

Alternativer til britisk visum for dem som har fått avslag på ETA
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Andrik Langfield via Unsplash

Et transittvisum er obligatorisk for personer som reiser gjennom Storbritannia til et annet reisemål. Det gir transittpassasjerer mulighet til å oppholde seg i landet i opptil 48 timer mens de venter på videre flyforbindelse.

Det finnes to typer transittvisum: Direkte transittvisum på flysiden og visum for besøkende i transitt.

Besøkende trenger et Direct Airside Transit-visum hvis de ikke skal gjennom grensekontrollen. På den annen side trenger reisende et Visitor in Transit-visum hvis de skal gjennom grensekontrollen, men vil forlate Storbritannia innen 48 timer for å fortsette reisen til destinasjonen.

Reisende som skal oppholde seg i Storbritannia i mer enn 48 timer, trenger i stedet et standard besøksvisum. Dette kan også være et godt alternativ for reisende som ofte er på gjennomreise i Storbritannia, ettersom det er gyldig i seks måneder.

For å søke om et britisk transittvisum må reisende vise passet sitt for å bevise at de er statsborgere i landet de skal reise til. Hvis dette ikke er tilfelle, må de fremvise bevis på at de har tillatelse til å reise inn i destinasjonslandet med oppholdstillatelse eller gyldig visum.

Reisende som ikke er bosatt eller statsborger i landet de skal reise videre til, må opplyse om formålet med reisen og innkvarteringen, og fremlegge dokumentasjon på videre reise. Dette er vanligvis en bekreftelse fra et reisebyrå eller en trykt eller digital kopi av en flybestilling, billett eller ombordstigningskort.

I likhet med standard besøksvisum må søkere av transittvisum også sende inn biometriske data på et visumsøknadssenter.

Transittpassasjerer må ha med seg alle krav når de reiser gjennom Storbritannia.

Visum for kreative arbeidere

Creative Worker-visumet gir personer mulighet til å jobbe midlertidig i den kreative bransjen i Storbritannia i minst 12 måneder.

Den kreative industrien omfatter roller som skuespill, dans, musikk, film, kunst, litteratur, oversettelse, presentasjon, produksjon, regi, fotografering med mer. Teknisk personale eller støttepersonell kan også følge med kvalifiserte kreative arbeidere.

Søkere av Creative Worker-visum må kunne bidra tydelig til den kreative industrien i Storbritannia.

De må godkjennes av en lisensiert britisk sponsor, som kan gi dem et Certificate of Sponsorship (CoS). Dette elektroniske dokumentet inneholder et referansenummer og informasjon om arbeidstakeren og jobben du skal utføre i Storbritannia.

Søkere må bevise at de har økonomisk evne til å forsørge seg selv i løpet av den første måneden i Storbritannia. Dette kan de gjøre ved å fremlegge en bankkontoutskrift som viser en saldo på minst 1 270 GBP i 28 sammenhengende dager innen 31 dager etter visumsøknaden.

Dette kravet kan fravikes hvis den britiske sponsoren er villig til å finansiere arbeidstakerens første måned, noe som bør angis i CoS.

Creative Worker-visumet er et av Storbritannias visum for midlertidig arbeid. Andre inkluderer

  • Visum for internasjonale idrettsutøvere
  • Statsautorisert utvekslingsvisum
  • Visum for arbeidstakere med internasjonal avtale
  • Visum for religiøs arbeidstaker
  • Visum for veldedighetsarbeidere
  • Visum for sesongarbeidere
  • Mobilitetsvisum for ungdom

Søknadsprosess for visum til Storbritannia

Alternativer til britisk visum for dem som har fått avslag på ETA
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Christin Hume via Unsplash

Det er viktig å merke seg at den britiske visumsøknadsprosessen er mye mer kompleks enn ETA-søknaden på nett.

Søkere av visum til Storbritannia må sende inn alle nødvendige dokumenter og avtale en time på et konsulat eller visumkontor for å avgi biometriske data, som fingeravtrykk og et nytt fotografi.

Gebyrene er også høyere enn for en ETA-søknad, og det tar lengre tid å få en avgjørelse. Behandlingstiden for et britisk visum tar vanligvis minst tre uker.

Reisende som får avslag på ETA, må vurdere prosessen med å søke om visum til Storbritannia, ettersom de kanskje må justere reiseplanene sine.

De som får innvilget britisk visum som et alternativ til ETA, trenger ikke lenger reisetillatelse eller andre reisedokumenter.