Storbritannias ETA og visumkonsesjon for kreative arbeidere: Hvordan fungerer det?

| oktober 11, 2024
Storbritannias ETA og visumkonsesjon for kreative arbeidere: Hvordan fungerer det?
Bildet er gjengitt med tillatelse fra freepik

Storbritannias elektroniske reisetillatelse (ETA) for alle borgere uten visum tillater korte opphold på opptil seks måneder. Det gir også kreative arbeidere mulighet til å komme til Storbritannia i opptil tre måneder under Creative Worker Visa Concession.

Hvordan kan en kreativ arbeider kvalifisere seg og bruke en ETA når han eller hun kommer til Storbritannia? Her forklarer vi det grunnleggende.

Visum for kreative arbeidere vs. konsesjon for kreative arbeidere

Visum for kreative arbeidereVisumkonsesjon for kreative arbeidere
KvalifiseringVisumfrie statsborgere og visumpliktige statsborgereStatsborgere uten visum
Lengde på oppholdet12 måneder, eller så lenge arbeidet varer som angitt i sponsorsertifikatet, avhengig av hva som er kortest; med mulighet til forlengelse3 måneder; uten mulighet til å forlenge for å bytte til en annen type midlertidig visum eller fagarbeidervisum.
SøknadsprosessMå besøke et konsulat eller visumsenter for å sende inn kravHelt online for en ETA
Kostnader£298 + £1 035 per år i tillegg for immigrasjonshelse (IHS)£10 for en ETA
KravGyldig pass
Certificate of Sponsorship
Bevis på økonomisk kapasitet
Bevis på minst minstelønn og ukentlig arbeidstid som fastsatt av Storbritannia,
Tuberkulosetest hvis du kommer fra et land som krever det
Gyldig pass
Certificate of Sponsorship
Bevis på økonomisk kapasitet
Bevis på minst minstelønn og ukentlig arbeidstid som fastsatt av Storbritannia
BehandlingstidTre til åtte ukerMer eller mindre tre dager for en ETA

De viktigste forskjellene mellom Creative Worker-visumet og Creative Worker Visa Concession ligger i arbeidstakerens pass og lengden på oppholdet.

Creative Worker-visumet dekker både visumpliktige og visumfrie kreative arbeidere. Det gir dem rett til å oppholde seg og arbeide i Storbritannia i 12 måneder eller den varigheten som er angitt i deres Certificate of Sponsorship (CoS), avhengig av hva som er kortest.

Creative Worker Visa Concession gjelder kun for kreative personer som ikke har visum, eller som ikke trenger visum for å besøke Storbritannia. Som visumfri statsborger er de kvalifisert for ETA. Visumkonsesjonen gir dem rett til å jobbe og oppholde seg i Storbritannia i bare tre måneder.

For kreative arbeidere uten visum er Creative Worker Visa Concession en mye raskere vei enn å søke om visum, noe som kan ta minst tre uker.

Begge er beregnet på dem som har til hensikt å jobbe innen det kreative feltet i Storbritannia. Det britiske innenriksdepartementet definerer en kreativ arbeider som en person som kan bidra til de kreative næringene i Storbritannia.

Dette omfatter roller som skuespill, dans, musikk, film, kunst, litteratur, oversettelse, presentasjon, produksjon, regi, fotografering med mer. Teknisk personale eller støttepersonell kan også følge med kvalifiserte kreative arbeidere.

Hva Creative Worker-visumet tillater og ikke tillater mens du er i Storbritannia

TillattIkke tillatt
Arbeid som kreativ som angitt i sponsorsertifikatet
Ta en annen jobb i samme bransje eller i en faglært stilling i 20 timer per uke
Studere
Ta med seg familien.
Få tilgang til offentlige midler.
Start en bedrift.
Forlenge oppholdet deres

Både Creative Worker-visumet og Creative Worker Visa Concession tillater personer å jobbe for sponsoren sin i jobben som er spesifisert i CoS.

Kreative arbeidere kan også ta en ekstrajobb i opptil 20 timer per uke. Denne andre jobben kan være innenfor samme bransje og på samme nivå som hovedjobben. Det kan også være en rolle som er inkludert i lønnslisten for faglært innvandring.

De kan også studere under oppholdet. Noen kurs kan imidlertid kreve at de har et sertifikat fra Academic Technology Approval Scheme.

Kreative arbeidere kan ta med seg familien, for eksempel partneren eller barna, til Storbritannia hvis de oppfyller kriteriene for å få opphold.

De som har Creative Worker-visum, kan imidlertid ikke få tilgang til offentlige midler eller starte egen virksomhet.

Kreative arbeidere med visum kan forlenge oppholdet, mens de som er omfattet av visumkonsesjonen, ikke kan det. De har heller ikke lov til å bytte til et annet midlertidig arbeidsvisum eller et Skilled Worker-visum.

Hvordan kvalifisere for Creative Worker Visa Concession

Storbritannias ETA og visumkonsesjon for kreative arbeidere: Hvordan fungerer det?
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Ana Krach via Pixabay

For å kvalifisere under Creative Worker Visa Concession må en person oppfylle kriteriene for Creative Worker-visumet, ETA-pass og oppholdets varighet.

Nedenfor finner du en liste over alle kvalifikasjoner for Creative Worker-visumet.

Du må ha et jobbtilbud om å jobbe midlertidig i Storbritannia som kreativ.

En kreativ arbeider må ha et Certificate of Sponsorship (CoS). Dette elektroniske dokumentet beviser at de har et jobbtilbud fra et britisk selskap. Det inneholder et referansenummer og informasjon om den kreative arbeideren og jobben vedkommende skal utføre i Storbritannia.

Du kommer for å jobbe i Storbritannia i tre måneder eller mindre.

Creative Worker-visumet er kun gyldig for midlertidig arbeid i maksimalt tre måneder i Storbritannia.

Du trenger vanligvis ikke visum for å reise inn i Storbritannia som besøkende.

Dette er kreative arbeidere som har pass utstedt av et land som har visumfritak i Storbritannia. De trenger ikke visum, men trenger en ETA for å komme til Storbritannia.

Storbritannias ETA og visumkonsesjon for kreative arbeidere: Hvordan fungerer det?
Bildet er gjengitt med tillatelse fra Manseok Kim via Pixabay

Du vil motta en minstelønn fastsatt av Equity, PACT eller BECTU.

Med unntak av modeller, musikere og sirkusarbeidere må kreative arbeidere motta en minimumsinntekt fastsatt av Equity, PACT eller BECTU.

Equity er Storbritannias fagforening for scenekunst og underholdning. PACT er den britiske filmbransjens bransjeorganisasjon som representerer og støtter uavhengige produksjons- og distribusjonsselskaper.

BECTU, derimot, er fagforeningen for radio, fjernsyn, underholdning, kommunikasjon og teater, som omfatter arbeidstakere i medie- og underholdningsbransjen.

Du må ha økonomiske midler til å forsørge deg selv i Storbritannia.

En kreativ arbeider må ha minst 1 270 GBP tilgjengelig i 28 dager innen 31 dager etter at han eller hun har søkt om visum. Dette dokumenteres vanligvis gjennom en bankkontoutskrift.

Kreative arbeidere som har en CoS som angir at arbeidsgiveren vil dekke den første måneden i Storbritannia, trenger ikke å oppfylle dette kravet.

De som tar med seg familien sin, må også bevise at familien har økonomisk evne til å forsørge seg selv i Storbritannia.

Ankommer til Storbritannia med en ETA under Creative Worker Visa Concession

Storbritannias ETA og visumkonsesjon for kreative arbeidere: Hvordan fungerer det?
Bildet er gjengitt med tillatelse fra DeOren Ra-Ki Robinson via Pixabay

Det er avgjørende for kreative arbeidere som reiser til Storbritannia under Creative Worker Visa Concession, å oppsøke en utlendingsrådgiver ved ankomst.

Kreative vil ikke få lov til å jobbe hvis de bruker elektroniske passgater (eGates) ved innreise til Storbritannia.

En immigrasjonsoffiser må sjekke kravene til en kreativ arbeider ved grensen. Det betyr at de må vise frem passet sitt for å sjekke om de er visumfrie statsborgere og om de har gyldig ETA.

Innvandringsoffiseren må også verifisere om den kreative arbeiderens COS er gyldig. Saksbehandleren vil også sjekke om de har midler til å forsørge seg selv under oppholdet i Storbritannia.

Når det gjelder pårørende til kreative arbeidere, vil utlendingsrådgiveren også sjekke bevis på deres forhold.

Hvis alt er i orden, stempler immigrasjonsoffiseren passene til de kreative arbeiderne.

Kreative arbeidere som kommer til Storbritannia via Irland, må ha fjernklarering.

Kreative arbeidere som reiser til Storbritannia fra Irland med Creative Worker Visa Concession, må søke om fjernklarering minst 72 timer før ankomst.

Visumkonsesjon for kreative arbeidere: Immigration Clearance Form kan fylles ut på nettet og sendes til Border Force e-postboks BFTier5C@homeoffice.gov.uk.

Hvis den kreative arbeideren får innvilget innreisetillatelse til Storbritannia, vil grensebetjenten gå gjennom søknaden og påtegne skjemaet. Den kreative arbeideren må oppbevare skjemaet sammen med passet ditt som bevis på tillatelse til å oppholde seg i Storbritannia.