Med en befolkning på bare 1600 er St Davids den minste byen i Storbritannia. Denne sjarmerende walisiske perlen er mest kjent for sin katedral, hvor skytshelgenen til Wales ble stedt til hvile. Gamle monumenter og middelalderske religiøse bygninger gjør St Davids til et spennende reisemål. Lær om hva du kan se der og oppdag hvordan den nye britiske ETA for St Davids vil påvirke reisen din i denne komplette guiden.
St David: The Life and the Legend
Født rundt 500 e.Kr., ble Saint David en av de viktigste tidlige skikkelsene i walisisk kristendom. Kjent som en predikant og lærer, grunnla David en kirkelig bosetning kjent på walisisk som Tyddewi (Davids hus) her. Han ble sagt å ha utført mirakler i løpet av livet. Den mest kjente av disse så ham lage en høyde som en plattform å stå på mens han forkynte. Da bakken reiste seg fra bakken, la en hvit due seg på skulderen til David. Denne duen ble hans emblem, og han er ofte avbildet akkompagnert av det.
David var dedikert til den monastiske livsstilen. Under hans ledelse ville munkene trekke ploger selv mens de jobbet i felten i stedet for å stole på dyr. De kunne bare drikke vann og bare spise vanlig mat. Han ble spesielt assosiert med purren, som senere skulle bli nasjonalsymbolet for Wales. David døde i klosteret han hadde opprettet. Legenden sier at engler fylte klosteret ved hans død, og sang ham til hvile.
Et senter for pilegrimsreise
David ble gravlagt på stedet han hadde etablert, som ble et populært reisemål for pilegrimsreiser. Pave Calixtus II oppmuntret dette, og erklærte at to pilegrimsreiser til St Davids tilsvarte én pilegrimsreise til Roma. Til og med noen monarker tok turen til St. Davids: Vilhelm Erobreren kom hit for å vise respekt i 1077, det samme gjorde Henry II i 1171 og Edvard I i 1284. Med et blomstrende kirkesamfunn og en biskop i residensen, blomstret St Davids. Under normannerne ble katedralen utvidet. I dag går noen av de tidligste eksisterende seksjonene tilbake til denne tiden.
Nedgangen til St Davids
Henry VIIIs protestantiske reformasjon, og den påfølgende oppløsningen av klostrene, førte til en umiddelbar nedgang i St Davids’ formuer. I 1536 solgte biskop William Barlow blyet fra taket på Bispepalasset, et tydelig tegn på den manglende interessen som presteskapet hadde for helgenens gravsted og pilegrimssted. Barlow flyttet senere sin bolig til Abergwili, og forlot St Davids. I århundrer ble den forsømt, og til slutt krympet den til å ligne en liten og fattig bygning, med bare katedralen igjen som et hint av St. Davids tidligere herlighet.
Det var først på det tjuende århundre at byen ble restaurert. I dag har det blitt gjenopplivet som et turistmål, med 210 verneverdige bygninger å beundre og mange turstier rundt i byen. Noen moderne pilegrimer har returnert til byen i et forsøk på å gjenopplive den gamle pilegrimsveien.
Ting å se i St Davids
St Davids katedral
https://goo.gl/maps/GHsLmu3QSSLwwQL1A
St Davids Cathedral er et av de viktigste religiøse stedene i Wales, takket være sin lange historie og status som gravstedet til landets skytshelgen. Noen av de eldste delene av den nåværende bygningen dateres tilbake til normannertiden, men den ble også kraftig restaurert av George Gilbert Scott på 1800-tallet. Minst tre gudstjenester finner sted hver dag.
Bispepalasset
https://goo.gl/maps/fqRunZiydMVqJKSs9
En gang et spektakulært middelalderpalass, i dag er bispepalasset ødelagt. Den fortsetter imidlertid å tiltrekke seg besøkende og er en av byens viktigste severdigheter. Mange vegger står fortsatt, og en av de mest imponerende bitene her er hjulvinduet som kan sees høyt i ruinene av Storsalen. I dag brukes palasset noen ganger som et friluftsteater.
St Nons kapell
https://goo.gl/maps/h32wni3gVpLQAY7R8
Like utenfor byen har Chapel of St Non utsikt over havet og ligger nær den populære gåturen langs Pembrokeshire Coast Path. Dette er en av de eldste kristne bygningene i Wales, og tidlige pilegrimer ville besøke den som en del av pilegrimsreisen til St Davids. Brønnen som utgjør en del av stedet sies å være hellig, og pave Benedikt XVI brukte vann fra den under sitt besøk i Storbritannia i 2010.
Storbritannias ETA for St Davids
Besøkende til St Davids, fra 2024 og fremover, må være klar over Storbritannias nye ETA- system. Dette programmet vil erstatte visumfritakssystemet som nå er på plass og er basert på programmer som for tiden er i kraft i land som USA og Canada. Det er en del av regjeringens planer om å digitalisere Storbritannias grenser, og gi større kontroll over inn- og utreiser.
Storbritannias visumfritaksprogram lar for tiden borgere fra 90 land reise inn i landet uten å måtte søke om visum. Det er disse reisende som vil bli berørt av det nye systemet. De vil fortsatt ikke kreve visum. De må imidlertid søke om en ETA før de kan reise inn i landet.
Med en ETA vil reisende kunne tilbringe opptil seks måneder i Storbritannia mens de reiser på ferie, forretningsreise eller besøker venner eller familie. De jobber kanskje ikke mens de er i landet, men de kan melde seg på studiekurs. Reisende som for øyeblikket trenger visum, som inkluderer de som planlegger å tilbringe mer enn seks måneder i Storbritannia, samt besøkende som har tenkt å jobbe i landet, vil fortsatt måtte søke om visum under det nye systemet.
Søker om UK ETA
Det er viktig at besøkende søker om sin ETA før de begynner sin planlagte reise til Storbritannia. En godkjent ETA kan være en betingelse for transport, så transportører kan nekte ombordstigning til passasjerer som ikke har en. Med dette i tankene bør reisende søke i god tid før reisen. De må fullføre søknadsprosessen online. Det finnes ingen papirbaserte alternativer, da dette er et heldigitalt system.
En liste over krav er publisert. Reisende bør gjøre seg kjent med disse kravene før de begynner søknaden. De må ha et gyldig biometrisk pass og vil også forventes å oppgi personlig informasjon, inkludert kontaktinformasjon, fødselsdato, ansettelsesstatus og så videre.
Søkere må også oppgi informasjon om fortiden sin. Hvis de har et kriminelt rulleblad, må de opplyse om dette på søknadsskjemaet. De må også rapportere om de noen gang har vært medlem av en forbudt gruppe eller om de noen gang har begått noen innvandringslovbrudd. I tillegg til dette må søkere oppgi informasjon om deres planlagte reise til Storbritannia. De bør oppgi en adresse de skal bo på mens de er i landet, og kan også bli bedt om en kort reiserute for turen.
ETA-søknaden har også en ikke-refunderbar avgift. Dette må betales i sin helhet før søknaden kan behandles. Søknader kan ta opptil 72 timer å bli godkjent eller avvist, så søkere bør huske på dette for å gi nok tid før de starter reisen.
Reiser med Storbritannias ETA for St Davids
Innenfor Storbritannia er det ingen grensekontroll mellom de fire konstituerende landene. Dette betyr at en besøkende med en UK ETA for St Davids ikke trenger å bo i Wales. De kan bevege seg fritt mellom Wales, England, Skottland og Nord-Irland under turen. ETA strekker seg imidlertid ikke til andre land, inkludert den uavhengige republikken Irland. Besøkende som ønsker å dra til Irland eller et annet europeisk land under reisen bør sørge for at de er kjent med adgangskravene for disse landene.
Din tur til St Davids med UK ETA
En britisk ETA for St Davids lar nysgjerrige reisende oppdage Storbritannias minste by. Følg den gamle pilegrimsveien, oppdag St Davids grav og beundre arkitekturen til denne historiske bosetningen. Følg Pembrokeshire Coast Path for å utforske noen av Wales vakre naturområder. Ta på deg spaserskoene, søk om UK ETA for St Davids og forbered deg på en eventyrlig ferie.